31 Mayıs 2020 Pazar

Erkek, Kadın ve İlişkileri

Daha önce "Erkekler Mars'tan Kadınlar Venüs'ten" kitabını okumuştum, hatırlayanlarınız vardır. O kitabı yazan abimiz kendini tutamayıp bir de bunu yazmış. Bana sorarsanız iki kitap arasında bariz bir fark mevcut değil. Onu okuyanın bunu, bunu okuyanın onu okumasına gerek yok. Yorum için de o kitabın yorumları bu kitap için de geçerlidir.. teşekkürler.

25 Mayıs 2020 Pazartesi

Su Kanunu

Başarılı bir kitap kapağı, güzel bir konu başlığı. Suyun bilimsel faydalarının dinle de harmanlanmış bir öğretisi. Suyun nasıl tüketilmesi gerektiği, suyun dili, frekansı.. bilmediğimiz birçok yönüyle su. Özellikle oruçluyken suyun kıymetini ne kadar iyi anlıyoruz değil mi? Bu kitap bize su hakkında her şeyi sunuyor. Bu kadar nesnel bilgi içeren kitapları çok sevmediğimi bilirsiniz, ister istemez sıkıcı geliyor bazı kısımları. Bir de tekrara düşülen bölümler biraz can sıkıcı. Onun dışında hayatınıza güzel bilgiler katacağını ve ufak bir aydınlanma yaşayacağınızı temin ederim. Bir sonraki kitapta görüşmek dileğiyle.

"Kısacası kullandığın kelimeler suya yazı yazar, beyin bunları okur ve sen yaşarsın." (Su Kanunu)

23 Mayıs 2020 Cumartesi

Hamlet

Hamlet'in bende yeri çok ayrıdır. Babamla birlikte sahnede izlemeye gittiğim ilk ve tek tiyatro oyunu. İzlerken ayrı, okurken ayrı, canlandırmaya çalışırken ayrı heyecanlandım. Shakespeare okumak insana ekstra bir kültür kazandırıyor olabilir belki de. Bilmiyorum. Hamlet'in laflarıyla adam dövmesi en sevdiğim şey. Bu kitabı asla roman gibi okumadım bu arada. Sesli bir şekilde, her role kendimi kaptırarak okudum. Zaten o yüzden geç bitti. İçinden çıkarılabilecek bir ton mesaj var. Hamlet bize o kadar çok şeyi hatırlatıyor ki.. kitaptan çook fazla not çıkardım. Harika bir eser. Biliyorsunuz, kitaplar haklıdır. Hamlet ise en haklısı:

"Bilinç böyle korkak ediyor hepimizi. Düşüncenin soluk ışığı bulandırıyor yürekten gelenin doğal rengini." (Hamlet)

8 Mayıs 2020 Cuma

Dönüşüm

İnanılmazdı. Bazı kitaplar vardır bilir misiniz, basit bir öykü ya da masal gibi okursunuz ve içerdiği manayı anlamanız için defalarca okumanız gerekir. Küçük Prens gibi, Hayvan Çiftliği gibi. Dönüşüm de bu kitaplardan biriydi. Bir insanın hamam böceğine dönüşme hikayesi. Bu kadar basitçe anlatabilirsiniz, içindeki asıl anlatılmak isteneni göremezseniz.

Kitabın sonuna eklenen Kafka'nın mektupları çok etkileyiciydi. Belki o kısmı okumasaydım kitabın ne anlatmak istediğini de tam çözemezdim. Daha iyi anlamak için daha sonra tekrar okumayı düşünüyorum. Çeviri de mükemmeldi. Kafka'nın alışılmadık üslubu gerçekten ilgi çekici. Daha önce Şato kitabını okumuştum ve çok karmaşık gelmişti. Bu kitap da aksine, okuması çok kolay fakat içerdiği anlam ve vermek istediği mesaj çok derin. Herkes okumalı. Hepimiz defalarca okumalıyız. Analiz ederek okunmalı.

"...yazarak bir deneyim kazanmıyor insan, olsa olsa mutluluk nedir, sezer gibi oluyor." (Franz Kafka)

5 Mayıs 2020 Salı

Henüz 17 Yaşında

Mayıs ayının ilk kitabını bitirdim! Mayıs ayına bu güzel türk edebiyatı klasiklerinden bir eserle başlamak gerçekten çok güzel oldu. Bu kitabı 17 yaşına girdiğim için kendime doğum günü hediyesi olarak almıştım ve gerçekten çok beğendim. Kitapta 17 yaşında, fuhşa zorlanmış Kalyopi isminde bir karakterin içinde bulunduğu hayattan Ahmet Efendi sayesinde kurtulma hikayesi anlatılıyor. Çirkin tabirlerle anılan bu kadınların aslında nasıl zorluklarla bu işe mecbur bırakıldıklarını gözler önüne seriyor. Empati ve merhamet duygularımızı harekete geçiren bu eser beni fazlasıyla etkiledi. Kitabın dili son derece sadeleştirilmiş ve anlaşılmaz hiçbir tarafı yok. Bence mutlaka okumalısınız. Beğeneceksiniz..

"Dünyada en ciddi mutluluk varsa o da insanın gerçekten mesut olduğunu kendi kendisine inandırabilmesinden ibarettir. Buna iç huzur derler ki o da ümitlerin kuvvet derecesi kadar kuvvetli olabilir." (Henüz 17 Yaşında)